Misschien sta je ook weleens met je mond vol tanden als je een bekende wilt condoleren. En dat is helemaal niet gek, bij een groot verlies is het lastig om de juiste woorden te vinden om iemand te troosten. Het maakt eigenlijk niet zo heel veel uit wat je precies zegt, als het maar oprecht is. Er zijn alleen wel wat clichés die je beter kunt vermijden. Hieronder geven we  je een aantal tips over welke dingen je beter niet kunt zeggen.

Als je iets nodig hebt... bel me maar!

Deze uitspraak is heel lief bedoeld, echter is het juist voor nabestaanden vaak lastig om te bedenken wat ze nodig hebben en om daarbij dan ook nog de stap te zetten om de telefoon te pakken en het je te vragen. Helemaal als het gemis nog heel vers is. Help ze vooral meteen concreet en zonder (veel) te vragen: breng gewoon een pan eten langs, zet de afvalcontainer een keer voor ze aan de weg als je de buurman bent, maai het gras voor ze, laat een bloemetje bezorgen. Sta je wat verder af van de nabestaanden en weet je niet wat je voor ze kan doen? Vraag het een vriend of vriendin die dichterbij staat.

"Je moet het een plekje geven"

Rouwen is voor iedereen anders. Misschien is deze uitspraak uiteindelijk wel van toepassing, maar vlak na een overlijden niet. Dan zit een nabestaande nog aan het begin van een rouwperiode waarbij het verlies heel groot kan zijn. "Het een plekje geven" doet dan geen recht aan wat ze op dat moment ervaren. Periodes van rouw kunnen ook heel erg verschillen, de één zit een jaar in zware rouw, bij de ander duurt het weer korter of langer.

"Alles gebeurt met een reden"

Probeer wat er gebeurt is niet te verklaren, relativeren of goed te praten. Het is wat het is en die narigheid mag er gewoon zijn.

Wat kun je wel zeggen?

Houd het simpel en dicht bij jezelf. Weet je niet wat je moet zeggen? Spreek dat uit. Vind je het moeilijk? Ook dat kun je gewoon uitspreken. Daarnaast zijn de veelgebruikte termen zoals "Sterkte" en "ik denk aan jou/jullie" prima om te gebruiken.