Heeft u binnenkort een begrafenis of crematie en weet u nog niet goed wat te dragen tijdens de uitvaart? Om vragen over de juiste dresscodes te beantwoorden, vindt u hier alle informatie voor een passende outfit. Een begrafenis is meestal een droevige aangelegenheid. Het is dan ook gepast om goed na te denken over de kleding die je naar een crematie of begrafenis draagt. Hoewel de spijkerbroek tegenwoordig ook bij dit soort gelegenheden opdoemt, is het toch aan te raden om in nette, donkere en minder opvallende kleding afscheid te nemen.

Denk hierbij aan donkergrijs, donkerblauw of zwart. Het is bij de keuze erg belangrijk om in de gaten te houden wat er op de rouwkaart staat. Het is niet heel gebruikelijk, maar als hier een dresscode op vermeldt staat, is het verplicht je ook hierop te kleden. Het is belangrijk te laten zien aan de familie dat je meeleeft met het overlijden. De traditie dat je hiervoor dagen in het zwart moet lopen, is niet meer. Toch is een passende outfit voor de dag zelf nog wel van belang

Kledingvoorschrift voor mannen

Voor de mannen is het de bedoeling een pak te dragen, het liefst zwart. Het colbert kan gedragen worden, maar is hierbij niet verplicht. Je pak kan gecombineerd worden met bijvoorbeeld een grijs, wit, zwart of donkerblauw overhemd en een stropdas. Ook een coltrui of net zwart shirt zijn aanvaardbaar. Zorg er dan wel voor dat je een wat nettere broek hieronder draagt. Om de outfit af te maken zijn nette, gepoetste schoenen bij een man erg belangrijk. Verdere accessoires zijn een keuze. Natuurlijk is elke begrafenis anders en kan het zijn dat het juist gewaardeerd worden als je informeel gekleed gaat. Vaak kun je dit besluit zelf goed maken. Wil je netjes gekleed komen, maar niet te overdressed. Ga dan voor een casual broek en een net overhemd. Niet andersom.

Kledingvoorschrift voor vrouwen

Voor vrouwen die traditioneel willen gaan, is een zwart jurkje of zwart mantelpakje een juiste outfit. Vindt de uitvaart in de zomer plaats dan kan een nette zwarte cocktailjurk ook. Let er dan wel op dat de jurk niet te kort is en ook geen lage V-hals heeft. Wil je graag netjes gekleed gaan, maar niet overdressed zijn. Kies dan voor een mooie zwarte broek en een nette blouse. Houd de kleuren wel bij zwart, wit, grijs of een andere nette basiskleur. Felle prints kunnen te vrolijk overkomen. Een hoed kan, maar dan wel een onopvallende. Daarnaast zijn nette schoenen ook bij de vrouwen ontzettend belangrijk. Gelieve geen sneakers te dragen naar een begrafenis.

Is de uitvaart niet heel formeel en is het juist de bedoeling in je casual outfit te komen? Vermijdt dan wel de spijkerbroek in denim stof. Verder kun je dan vrij zijn in je keuze.

Mocht je de kinderen mee willen of moeten nemen, zorg er dan voor dat ook zij netjes gekleed gaan. Voor jongens zijn er niet al te dure, mooie zwarte pakjes te koop en meisjes kunnen een zwart jurkje aan doen. Deze dient dan wel zonder pailletten of andere opdrukken te zijn.

Ben je er nog niet uit of je de juiste kleding uitgekozen hebt? Vraag dan andere genodigden om hulp. Wellicht dat zij nog goede adviezen hebben die ervoor kunnen zorgen dat je je bij zo’n droevige gelegenheid toch enigszins gemakkelijk voelt.