Het sturen van een condoleancekaart is een mooi gebaar. Maar het kan lastig zijn om woorden te vinden. Sommigen laten zich hierdoor weerhouden en sturen liever helemaal geen kaart. Maar u bent niet de enige die het lastig vindt om passende woorden te vinden. Het belangrijkste aan de woorden die u schrijft is dat ze oprecht zijn. Een simpele gemeende boodschap is beter dan een quote citeren waar u niets bij voelt. Natuurlijk kunt u wel gebruik maken van mooie quotes, gedichten of teksten die uitdrukken wat u wilt zeggen. 

Welke boodschap geef je mee op een condoleancekaart

Vanuit het hart en oprecht is belangrijk. Maar wat geeft u dan mee? Spreek vooral uw gevoel uit: medeleven, verdriet, verbazing (als het overlijden onverwacht ging). Probeer geen advies te geven. Vaak krijgen rouwenden veel ongevraagd advies waar ze niets mee kunnen. 

Wees concreet

Wilt u hulp aanbieden aan de nabestaanden? Wees concreet en kom met een specifiek aanbod. Liever nog, breng gewoon eten langs of vraag iemand die dicht bij staat waar ze behoefte aan hebben. Vaak wordt er hulp aangeboden in een rouwperiode, maar de nabestaanden komen er niet altijd aan toe daar later op terug te komen of om te bedenken wat ze zouden willen.

Deel een herinnering

Het is bijzonder voor nabestaanden om anekdotes en herinneringen over hun geliefde te horen. Juist ook over die momenten waar zij niet bij waren. Heeft u een favoriete herinnering aan de overledene? Deel het op de condoleancekaart.

Inspiratie condoleance

We zijn er stil van... er zijn geen woorden voor.

Heel veel sterkte. Ik leef met jullie mee.

In gedachten zijn we bij jullie.

Wij huilen met jullie mee.

Zijn/haar lichaam is niet meer hier, maar wie hij/zij was en wat hij/zij zei en deed zullen we niet vergeten.