Tegenwoordig is er niet meer één richtlijn voor een begrafenis of crematie. Nabestanden geven op allerlei verschillende manieren een eigen invulling aan afscheid nemen. Dit betekent dat het ook weer heel erg per begrafenis en crematie kan verschillen wat de do's en don'ts zijn. Hieronder hebben we een aantal algemene richtlijnen verzameld die vaak van toepassing zijn.

Dresscode bij een begrafenis of crematie

Draag bij formele begrafenissen zoveel mogelijk zwart. Bij iets minder formeel is een donkere kleur wel altijd een veilige keuze: denk hierbij aan donkerblauw, donkergroen of grijs of toch zwart. Opvallende sieraden en make-up zijn een no-go. Soms wordt er expliciet vermeldt dat u moet komen "zoals u bent" of juist kleurrijk gekleed moet gaan, dan moet u natuurlijk dat voorschrift aanhouden. Hoge hakken mag, maar kies dan voor het liefst zwart en een niet te opvallende pump.

Kom op tijd

Zorg dat u ruim op tijd aanwezig bent zodat u nog tijd hebt om in het condoleanceregister te schrijven en rustig kunt gaan zitten. 

Etiquette rondom binnengaan en wachten bij rouwcentrum, crematorium of kerk

Geef bij aankomst of wegrijden altijd voorrang aan de rouwauto en volgauto's van familie.
Het is niet netjes om bij de ingang van bijvoorbeeld het rouwcentrum of crematorium te gaan roken.
Zorg dat u bij binnenkomst in de zaal de eerste rijen leeg laat voor naaste familie en vrienden.

Een begrafenis is (vaak) geen borrel

Bij een afscheid komt u vaak ook veel oude bekenden tegen. Bijpraten kan natuurlijk, maar let u wel op dat u uw stemgebruik en gedrag passend houdt.