Salut > Salut | Hoe schrijf je een bidprent

Tekst bidprentjes: wat schrijf je op een bidprentje

Bidprentjes uitdelen bij begrafenissen is van oudsher een katholieke traditie. Nog steeds worden er bij veel begrafenissen bidprentjes uitgedeeld. Een bidprentje is een kaartje wat dient als herinnering aan de overledene. Tegenwoordig wordt een bidprent vaak in bredere zin gebruikt en wordt het ook wel een gedachtenisprent of herinneringskaart genoemd. De bidprent heeft dus niet altijd een religieuze betekenis. Met een bidprent of herinneringskaart kunnen de nabestaanden een klein aandenken meegeven wat gasten kunnen meenemen en thuis een mooi plekje kunnen geven. 


Wilt u aan de slag met een bidprentje?

Bekijk hier onze collectie

 

Wat staat er op een bidprentje?

Traditiegetrouw worden de gegevens van de overledene vermeld met een korte levensloop en/of een typerende beschrijving. Eventueel wordt het afgesloten met een oproep tot gebed.
De invulling van een bidprentje is echter geheel vrij in te vullen: bij de één staat er (naast de gebruikelijke naam, geboorte- en overlijdensdatum) een uitgebreide levensloop op, bij de ander alleen een kort gedicht. Het is mooi als de tekst op de bidprent past bij de overledene en hoe deze in het leven stond. Het kan een enorme uitdaging zijn om een goede tekst op te stellen. Hieronder geven we u wat handvatten om aan de slag te gaan.

 

Voorbereiden van een bidprentje

1. Moment van schrijven: aangezien de bidprentjes meestal pas worden uitgedeeld bij de uitvaart zelf heeft het iets minder haast dan bijvoorbeeld het opstellen van de rouwkaart. Als u er de tijd voor heeft, schrijf de tekst niet meteen op de dag van overlijden, maar een dag later.
2. Wie: schrijf het bij voorkeur met meerdere mensen, bv. 2-3 personen die de overledenen goed kennen. Maak de groep echter niet te groot, dit werkt lastiger.
3. Locatie: zorg voor een omgeving waar u vertrouwd bent en op uw gemak kan schrijven.
4. Lengte tekst: kies daarbij een passend formaat kaart bij de lengte van het verhaal. Traditioneel gezien werd er tussen de 100 à 300 woorden aangehouden, dit is ongeveer een kwart tot een halve A4  (getypt, handgeschreven maximaal 1,5 A4). Vaak zijn bidprentjes rechthoekig en heeft de kaart een liggende of staande vorm. Maar een bidprentje kan ook een vierkant formaat hebben, bijvoorbeeld een dubbele kaart van 11x11cm.

Om u op weg te helpen geven we hieronder twee voorbeelden van tekst opbouw voor een bidprentje.

 

Opbouw traditionele tekst bidprent

1. Opening met persoonlijke gegevens overledene
2. Karakterschets
3. Levensloop
4. Slotzin (met eventueel een oproep tot gebed)
5. Eventuele dankbetuiging
6. Eventuele vermelding nabestaanden

 

Alternatieve opbouw bidprent

1. Opening met persoonlijke gegevens overledene
2. Een toepasselijke gedicht, quote of verhaal
3. Slotzin (met eventueel een oproep tot gebed)
4. Eventuele dankbetuiging
5. Eventuele vermelding nabestaanden

 

Inspiratie teksten bidprentjes

Zoekt u nog naar een passende tekst? Denk bijvoorbeeld aan een mooie quote over leven en/of doodgaan of een gedichtje over afscheid nemen. Kijk ook eens op onze gedichtenpagina.