Het is natuurlijk belangrijk om de rouwkaart nauwkeurig en compleet op te stellen. In deze blog beantwoorden we veelgestelde vragen rondom het opstellen en schrijven van een rouwkaart. Met deze informatie kunt u ook zelf een rouwkaart opstellen.

Wat voor tekst hoort er op een rouwkaart?

Voor een complete stapsgewijze beschrijving voor wat er allemaal in een tekst op een rouwkaart hoort klikt u hier.

Welke familieleden vermeld ik op een rouwkaart?

Op een rouwkaart is het gebruikelijk om onder de naam en gegevens van de overledene de nabestaanden te vermelden. Dit zijn de namen van directe familieleden. Het is aan de directe nabestaanden om te bepalen hoeveel en welke familieleden er worden vermeld.

Er zijn meerdere opties:
- Partner, kinderen en kleinkinderen
- Partner, kinderen, kleinkinderen, ouder(s), schoonouders
- Partner, kinderen, kleinkinderen, ouder(s), schoonouders, broer(s) en zus(sen) met aanhang en eventueel hun kinderen.

U kunt per huishouden de woonplaats vermelden. Als nabestaanden bent u niet verplicht alle broers en zussen en neven en nichten te vermelden. Zeker bij een grote familie wordt dat qua ruimte op de kaart vaak lastig. Bij het overlijden van een grootouder in een grote familie, kunt u ook kiezen om de kleinkinderen niet allemaal bij name te noemen maar “en kleinkinderen” onderaan toe te voegen. In het geval van een rouwadvertentie is het altijd nog mogelijk om naast de hoofdadvertentie een aparte rouwadvertentie namens alle kleinkinderen te doen. Bij een overleden familielid (van de overledene) kan ervoor gekozen worden hem/haar te vermelden met het symbool van een kruisje of met de woorden “in liefdevolle herinnering” achter de naam.

Aan wie richt ik de rouwkaart?

Een rouwkaart richt u in het algemeen aan alle mensen die u op de hoogte wilt stellen van het overlijden. Dus zowel familie als vrienden, kennissen, buren en collega’s. U bepaalt zelf hoe formeel of informeel u de tekst insteekt. De kaart wordt verstuurd vanuit de directe familie, dit kan alleen het gezin van de overledene zijn, maar kan ook andere familieleden beslaan.

Hoe snel verstuur ik een rouwkaart?

Een rouwkaart verstuurt u zo snel mogelijk. Meestal is dit één of twee dag(en) na het overlijden.

Hoe kan ik online rouwkaarten bestellen?

Alles over rouwkaarten online bestellen vindt u hier. Wilt u al rondkijken in onze collectie? Wij hebben meerdere stijlen en thema's hier voor u geselecteerd.

Waar vind ik voorbeeldteksten voor op een rouwkaart?

Complete voorbeeldteksten vindt u op deze pagina. Inspiratie voor rouw gedichtjes vindt u hier.